fredag 13 september 2013

lägesrapport 13/9

Jag, Jesper har varit nere hos Carolina sedan i onsdags. Sitter just nu jämte henne där hon halvsover i sin säng. Alla värden ser bra ut, inga komplikationer ännu.....

Från operationen fram till torsdagen har hon fått vara på intensivvårdsavdelningen (IVA). Igår fick hon komma till sin avdelning. Allt går enligt planen än så länge kan man säga, men hon mår allt annat än bra förstås. Ont överallt och illamående på det. De första dagarna hade de problem med att få kläm på hennes smärtlindring, men nu är den under kontroll i alla fall. Hon är av förståeliga skäl mycket trött. Kroppen och speciellt hennes tarmpaket är i chock, så de har inte kommit igång ännu. Hon har därför en sondslang kopplad ner till magsäcken (går via näsan) som suger upp magsaft och det lilla hon får dricka. En snygg syrgasgrimma har hon oxå fått. Eftersom hon inte kan äta ännu, får hon näringsdropp.

De två första dagarna låg hon i respirator för att kroppen behövde lite hjälp med andningen. Under respiratortiden fick hon ha en tub i halsen, vilket gjorde allt lite jobbigare. Hon fick använda teckenspråk samt papper o penna för att göra sig förstådd. Fortfarande har hon lite ont i halsen av den när hon pratar.

Det är viktigt att hon inte ligger helt stilla i sängen, måste byta ställning för att inte få liggsår. Än så länge kan hon inte byta ställning själv, men till slutet av veckan hoppas vi att det ska gå. Idag har hon faktiskt kunna stå med hjälp av ett sånt där "hängbord" med hjul. Benen bär henne inte än.

Hon har 4 sorters grundsmärtlindring; epidural, smärtpump med morfin, fentanylplåster samt diverse nervsmärtmediciner typ metadon. På sikt ska man trappa ner på smärtlindringen, men än så länge är prio att få Carolina så smärtfri som möjligt. Av morfinet får hon ibland hallucinationer, hon hör tydlig musik som ingen annan hör. Oftast är det bra låtar som typ Coldplay, men ibland mindre bra raplåtar......=)

På avdelningen vill de helst inte ha blommor. Så om nån hade tänkt skicka, vänta gärna med det tills hon kommer hem.

Carolina tackar alla som följer henne! Ni betyder alla mycket för henne!

Det var allt för denna gång........

11 kommentarer:

  1. Tack för att du tar dig tid att skriva. Styrka till er. Kram från en annan Carolina

    SvaraRadera
  2. Va skönt att höra att allt går som planerat. Sen är det givetvis jobbigt för carolina som har ont och alla besvär som allt medfört..men hon är en kämpe,det har vi alla sagt hela tiden.
    och du också jesper! Det är inte lätt att sitta brevid..
    roligt för henne att hon hör lite bra musik:) tycker annars det brukar vara så tyst på sjukhus:)
    Krama henne från korpvägen :)

    SvaraRadera
  3. Skönt att du kan vara hos henne! Betyder mkt både för henne&dig! Förstår att hon har mkt ont stackarn, men nu kommer det bara bli bättre&bättre! Så glada att operationen gick bra! Nu får det ta den läketid som behövs, huvudsaken är att allt dumma är borta! Tänker så mkt på er alla! Massa kramar/katta m familj!

    SvaraRadera
  4. Tack för att du orkar ge lite lägesrapport. Man tänker så mycket på er. Var rädda om er. Kram från fasanvägen oxå

    SvaraRadera
  5. Ni är riktiga hjältar!
    Kram Linda

    SvaraRadera
  6. <3 tänker på er! //Lisa

    SvaraRadera
  7. De starka orden 'allt går enligt planen' är det som jag fastnar för i lägesbeskrivningen! All fasansfull smärta går liksom inte att ta in. Hon har ett fantastiskt stöd i dig Jesper. Kram/ Lena

    SvaraRadera
  8. Följer med glädje rapporten om ett sakta tillfrisknande :-) Tiden brukar läka många sår! Kram till er! Anders

    SvaraRadera
  9. Tänker på er. Kram Kristina

    SvaraRadera
  10. Vardagliga små bekymmer blir med ens mycket små! Så mycket kärlek och tankar till er❤

    SvaraRadera
  11. tänker på er! kram Lotta

    SvaraRadera